La începutul lunii octombrie, Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor Bibliotecare (IFLA) și-a publicat strategia pentru următorii cinci ani. Strategia a fost construită interactiv – fiecare membru și voluntar al Federației a avut ocazia de a contribui la crearea ei, la baza obiectivelor și direcțiilor pentru următorii cinci ani aflându-se datele, ideile, problemele, comentariile și dezideratele exprimate de comunitatea IFLA prin intermediul consultărilor, chestionarelor și sondajelor.
Și dacă discutăm despre deziderate, viziunea IFLA pentru 2029 este clară: „un viitor sustenabil pentru toți, prin cunoaștere și acces la informație”. Pentru a îndeplini această viziune, IFLA mizează pe trei forțe motrice care trebuie dezvoltate, denumite în strategie „zone de impact”.
Zona de impact 1: comunitățile profesionale. Mai precis, bibliotecile sunt interconectate, unite de o veritabilă rețea, formată din profesioniștii în domeniu (printre ei, membrii și voluntarii IFLA), care alcătuiesc și catalizează adevărate comunități globale. De altfel, bibliotecile își îndeplinesc cel mai bine misiunea de a-și sprijini nu doar utilizatorii, ci și societatea în ansamblu, prin colaborare – facilitată de structuri și instrumente specifice, unul dintre punctele la care IFLA excelează. Federația se bizuie pe o experiență de aproape un secol, care demonstrează că solidaritatea și generozitatea profesioniștilor din domeniul biblioteconomiei și științei informării, uniți de interese, obiective, idei, concepții și acțiuni comune, pot genera rezultate impresionante.
Zona de impact 2: însemnătatea bibliotecilor ca parteneri la nivel național și internațional. Parteneriatele cu bibliotecile și asociațiile de biblioteci sunt esențiale pentru promovarea valorilor reprezentative ale domeniului biblioteconomiei și științei informării, sintetizate prin conceptele de libertate intelectuală și știință deschisă. Primul include aspecte precum respingerea cenzurii în ceea ce privește achiziția de către biblioteci și consultarea de către public a documentelor, accesul la informațiile de interes public, protecția datelor cu caracter personal și libertatea de exprimare. Cel de-al doilea concept (numit și Open Science sau Știința 2.0) e menit să transforme întregul sistem științific în era digitală, aducând în discuție elemente precum: noi modalități de diseminare a cunoștințelor, accesul la și reutilizarea rezultatelor cercetării științifice și facilitarea inovării deschise. Însă bibliotecile își pot îndeplini misiunea doar dacă beneficiază de legislație și politici bazate pe valorile menționate și favorabile acestora. De aceea, obiectivul IFLA pentru această zonă este ca factorii de decizie, comunitatea deservită și alți actori importanți ai societății să recunoască rolul și valoarea bibliotecilor drept parteneri în dezvoltarea socială pe termen lung, iar ca bibliotecile să fie bine reprezentate în spațiile politice relevante la nivel național și internațional, precum și în organizațiile internaționale interguvernamentale, exercitându-și influența în cadrul acestora.
Zona de impact 3: puterea bibliotecilor de a provoca schimbări semnificative în comunitățile pe care le deservesc. Unul dintre avantajele bibliotecilor este că pot acționa la diverse niveluri ale societății, pe mai multe direcții. Obiectivele urmărite de IFLA pentru această zonă sunt consistente: dezvoltarea de structuri regionale, care să faciliteze munca Federației; conceperea și implementarea de proiecte, programe și inițiative – inclusiv programe de formare relevante, care să răspundă nevoilor profesioniștilor, ajutându-i, astfel, să determine schimbări pozitive; identificarea și promovarea profesioniștilor care au potențialul de a deveni lideri în domeniu; crearea unui mediu propice schimburilor de idei; dezvoltarea asociațiilor de profil și explorarea tuturor posibilităților de networking, pentru a spori nu doar notorietatea bibliotecilor și a proiectelor lor, ci și a valorilor domeniului biblioteconomiei și științei informării. Toate acestea schițează un viitor în care bibliotecile de pretutindeni vor deține structurile, competențele și rețelele de contacte necesare nu numai pentru a face față cu brio schimbărilor, ci și pentru a colabora cu diverși factori de decizie, în vederea obținerii unor schimbări sistemice în societate.
Pentru fiecare obiectiv existent în cele trei zone de impact, au fost stabilite modalități de a monitoriza și evalua progresele, sub forma unuia sau a mai multor indicatori și parametri, care combină metodele cantitative și calitative. Informațiile sunt redate astfel încât să fie ușor de adoptat – și adaptat – de către biblioteci, bibliotecari și asociațiile de profil.
În cadrul Federației, strategia reprezintă un punct de plecare pentru crearea de planuri menite să sprijine și să înlesnească îndeplinirea viziunii pentru anul 2029. Astfel, Consiliul de Conducere IFLA urmează să elaboreze planuri operaționale anuale, oferind comitetelor Federației structura necesară pentru a crea, la rândul lor, planuri, cu obiectivul de a maximiza aportul fiecărui grup de lucru la îndeplinirea viziunii. În plus, ultimele pagini ale documentului evidențiază elementele-cheie care vor ajuta IFLA să pună în aplicare strategia și să transforme în realitate viziunea pentru anul 2029: resursele umane (managementul și personalul de la sediul IFLA, dar și voluntarii și membrii săi), inițiativele (proiecte, programe și parteneriate eficiente și inovative), resursele financiare (căutând diversificarea surselor de finanțare) și accentul pe sustenabilitate.
Și, dacă fiecare membru și voluntar IFLA a avut ocazia de a participa la realizarea strategiei, același lucru este valabil și în ceea ce privește aplicarea acesteia. Orice comitet al Federației poate contribui la toate cele trei zone de impact, având în vedere faptul că între ele există o legătură strânsă și o condiționare reciprocă. Pentru a-și atinge obiectivele și a-și îndeplini misiunea – să contribuie la evoluția societății –, IFLA pune accent și pe atragerea de membri și voluntari care excelează în domeniul biblioteconomiei și pe realizarea de parteneriate strategice.
IFLA se află într-o poziție avantajoasă pentru îndeplinirea viziunii pentru anul 2029. Federația nu reprezintă numai un mediu propice împărtășirii de bune practici și o sursă de încredere pentru programe de formare și perfecționare profesională, ci este un excelent purtător de cuvânt la nivel global pentru biblioteci, bibliotecari și asociațiile de profil.
Dincolo de utilitatea sa în cadrul Federației și al domeniului biblioteconomiei și științei informării, strategia se dorește a fi un instrument edificator pentru partenerii bibliotecilor și alți actori ai societății, ajutându-i să înțeleagă importanța bibliotecilor și a rolului lor, precum și beneficiile colaborării cu IFLA.
Cheia îndeplinirii viziunii IFLA constă în faptul că bibliotecile, angajații lor și asociațiile de biblioteci au nu numai capacitatea, ci și adaptabilitatea și relațiile cu comunitatea necesare pentru a-și atinge potențialul: acela de a stimula dezvoltarea durabilă a comunităților deservite, punând accent pe incluziune socială și pe respectarea drepturilor omului, elemente esențiale în contextul unei lumi în continuă schimbare.
Strategia poate fi consultată în limbile de circulație internațională accesând linkul: https://www.ifla.org/strategy-translations/. Articolul de față a fost redactat prin consultarea versiunii în limba engleză.
Notă bibliografică
IFLA, IFLA Strategy 2024-2029, accesat pe data de 10.10.2024, disponibil la: https://repository.ifla.org/server/api/core/bitstreams/c4471267-0bbe-4499-9ee1-293be9420bbd/content
IFLA, IFLA Strategy 2024-2029 on One Page, accesat pe data de 15.10.2024, disponibil la: https://repository.ifla.org/server/api/core/bitstreams/854d6fb3-c95a-4742-b41c-e24558d11223/content