Strada de C’Arte în viața culturii bucureștene

Strada de C’Arte a ajuns la cea de-a XIII-a ediție. Festivalul, un produs al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, devenit brand, apoi model pentru alte entități culturale, debuta în 2011 cu lansări de carte, dezbateri, piese de teatru, tururi ghidate, concerte, expoziții, proiecții de film etc. Dar să ne amintim cum erau descrise pregătirile, în 2011, când în peisajul bucureștean a luat ființă Strada de C’ Arte:

„Evenimentul a fost inaugurat de Strada Copiilor, unde înainte de ora 17:00 se adunaseră deja părinți și copii, bucuroși de noul spațiu pietonal, de măsuțele pline cu tempera și creioane și de atmosfera plăcută. Au pictat, s-au jucat, au pornit desculți pe iarba pregătită la zona Orange și s-au așezat cu părinții la terasele pregătite pentru eveniment.”

Și, într-adevăr, formarea unor noi generații de cititori a fost una dintre preocupările constante ale noii conduceri a BCU „Carol I”, toate cele douăsprezece ediții având activități care să-i strângă laolaltă pe cei mici și să le arate că lectura joacă un rol fundamental în evoluția unui om.

Pe atunci, actorii Claudiu Bleonț, Lari Georgescu, cântăreața Maria Răducanu, arhitectul Doru Floru, Silviu Dragomir ș.a. au fost printre cei care și-au etalat atașamentul pentru profesiile lor, în acel 2011, în cadrul acestui festival. Era, poate, cel mai greu examen pentru o instituție educațională care „îndrăznea” să „riște” realizarea unor evenimente culturale de o asemenea anvergură. Dar, mai mult, să identifice resurse, astfel încât pentru organizarea festivalului să nu se folosească fonduri publice. Este important ca oamenilor din firmele care au sponsorizat festivalul de-a lungul celor douăsprezece ediții să le mulțumim încă o dată. Prin spirit de echipă și dăruire, s-a reușit. Timpul a demonstrat că, de la ediție la ediție, Strada de C’ Arte a devenit un festival tot mai îndrăgit și mai respectat, făcându-și loc nu doar în viața culturală bucureșteană, ci chiar în istoria evenimentelor de acest gen.

Pentru că spațiul este limitat, în scrierea mea mă rezum doar la prima ediție și la cea de anul acesta, cu precizarea că 2014 a fost singurul an în care Strada de C’Arte nu a avut loc. Dar în anul următor soarele a răsărit iarăși pe Strada de C’ Arte, promenadă pe care tinerii, și nu doar ei, o îndrăgesc atât de mult. Așa s-a format o tradiție de septembrie, când, pentru câteva zile, împrejurimile și interiorul sediului BCU „Carol I” sunt animate de lecturi, teatru, poezie și muzicalitate.

Anul acesta, în perioada 26-29 septembrie, la ediția cu numărul XIII, se anunță un nou program bogat în dezbateri, expoziții, lansări de carte, concerte, recitaluri de poezie, tururi ghidate și câte și mai câte activități. Amintim doar câteva dintre ele: Dezbaterea Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile, devenită deja o tradiție și fiind rodul colaborării dintre BCU „Carol I” și Biblioteca Sfântului Sinod, și apoi Bucureștiul ante-foto, o prelegere de Damian Anfile.

De asemenea, publicația noastră își propune deschiderea unei serii de dezbateri care să trateze subiecte de interes general în educație și cultură. Suntem încrezători în reușita proiectului și credem într-o discuție avizată despre motivele rămânerii alături de bibliotecă în era digitală.

Oprindu-ne puțin asupra titlurilor care vor fi lansate la această ediție, amintim că printre ele se numără: Gravorul Mihail Strilbițchi (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea), autori: Anca Elisabeta Tatay & Cornel Tatai-Baltă, editura Mega, Cluj Napoca 2024; Ortodoxia: Dialog și Provocări, autor Pr. Prof. Univ. dr. Nicolae Brînzea, editura Episcopiei Tomisului, Constanța, 2018; Laleaua albă. Scrisori și iubiri din viața balerinei Irinel Liciu de Ionuț Vulpescu, editura Litera, București, 2024; Martiriu parțial de Gabriel Gafița, editura Junimea, București 2024; Fabrica de fraze: Eminescu în lumea presei de Ioan Milică, editura Universității din București, 2023, și lansarea volumului Poezii de Mariana Dumitrescu, cu prilejul centenarului nașterii poetei.

Pe ceea ce am putea numi „strada portativelor”, vom avea anul acesta un concert clasic, susținut de soprana Arlinda Morava, un recital instrumental și vocal Da Capo, coordonator Maria Alexandru, un alt concert, ca de fiecare dată, în Rampa de Jazz & Poezie, iar la statuia ecvestră a lui Carol I – Corul Schitul Strâmbu-Găiseni.

În sfera teatrului, publicul se va „întâlni” cu Domnul Președinte de Alexandre de la Patelliere și Matthieu Delaporte, o piesă cu Răzvan Vasilescu și Lucian Iftime, precum și cu spectacolul Sub Pragul de Sus de Glen Berger, un one-man show cu și de Răzvan Vasilescu, unul dintre cei mai mari actori de astăzi. Pe lângă alte activități foarte interesante, Strada de C’ Arte se va încheia cu premierea lui Ion Mureșan, unul dintre cei mai iubiți și valoroși poeți contemporani.

Aceasta este doar o parte din oferta culturală pe care Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” o face publicului iubitor de cultură, de toate vârstele, indiferent dacă locuiește în București, în țară sau în străinătate. Vă așteptăm la Strada de C’ Arte!

 

Mai multe de la același autor

Articole similare

spot_img

Ultimele articole

Lecții de supraviețuire

Recomandările din acest număr s-au oprit la George Bălăiță, Eugen Uricaru și Anca Vieru. Autori din generații diferite, cu tehnici și modalități narative distincte,...

Ioachim Crăciun și bibliologia românească

Viața și activitatea Ioachim Crăciun s-a născut în comuna Dârlos, județul Sibiu, pe 25 iunie 1898, și a decedat pe 2 iunie 1971, la Cluj....

Biblioteci pe mapamond. Pulsurile istoriei, (im)pulsurile culturii

În acest număr mă voi opri asupra unei biblioteci din România, votată printre cele mai frumoase din Europa. Este vorba despre Biblioteca Centrală Universitară...

Abonează-te la newsletter!

Dacă vrei să fii printre primii care află de noile noastre articole publicate