Începând cu anii 2000[1], în capitala Norvegiei, la est de zona centrală, a prins viață un nou cartier numit Bjørvika. Cu ani în urmă, locul arăta cu totul diferit. Aici se afla un terminal și intersecția unei autostrăzi mereu aglomerate. Terminalul nu mai există, iar autostrada a fost amenajată subteran pentru a face loc noului cartier. Treptat, zona s-a transformat într-un adevărat centru cultural. Așa au apărut muzeul Munch (dedicat pictorului Edvard Munch), Opera şi Baletul Naţional norvegian, ansamblul Barcode, podul pietonal Akrobaten și multe altele.[2] În apropierea Operei și a muzeului Munch, s-a construit și noul sediu central al Bibliotecii Publice din Oslo: Deichman Bjørvika.[3]
Lucrările de construcție a bibliotecii au fost finalizate în anul 2020. Edificiul, ridicat după planurile firmelor de arhitectură Lund Hagem și Atelier Oslo, ocupă o suprafață de 19 600 m². Situl sediului este relativ mic, motiv pentru care arhitecții au optat pentru o construcție cu etaje în consolă. Soluția s-a dovedit ingenioasă, deoarece astfel a putut fi valorificat la maximum spațiul de care dispuneau, oferind, pe lângă aspectul futurist accentuat de planșeele în consolă de la ultimul etaj[4], rezistență și stabilitate întregii structuri.
Biblioteca Deichman are o istorie de peste 200 de ani, fiind înființată în anul 1785 într-o altă locație. Aceasta a luat naștere la inițiativa lui Carl Deichman, om de afaceri, cancelar și colecționar de cărți, printre altele. De-a lungul vieții sale, acesta a achiziționat peste 6 000 de cărți, ele constituind fondul de bază al Bibliotecii Publice din Oslo (care pe atunci se numea Christiania). În prezent, biblioteca deține o colecție de peste un milion de volume, filme, CD-uri și nu numai, la care se adaugă și fondul original Carl Deichman, depozitat în sediul central al bibliotecii. Astăzi, Biblioteca Publică din Oslo este formată din Deichman Bjørvika și 22 de filiale.[5]
Programul de funcționare pentru sediului central este de la opt dimineața până la zece seara, în timpul săptămânii, iar în zilele de weekend, începe la zece dimineața și se încheie la șase seara. Obiectivul principal al acestei instituții este încurajarea mersului la bibliotecă. Dar nu neapărat pentru a citi. Posibilitățile sunt nenumărate: săli de cinema, studiouri pentru înregistrări, diverse ateliere, imprimante 3D, lecții de pian, săli pentru jocuri video, jocuri de societate, un auditoriu și multe altele. Puteți să petreceți o zi întreagă în bibliotecă fără să simțiți cum trece timpul. Nu este nevoie să părăsiți incinta nici măcar pentru a lua masa. Puteți să vă acordați un moment de respiro și să gustați din bunătățile pe care le oferă restaurantul sau cafeneaua din interiorul bibliotecii. Iar cei care preferă un cadru mai tradițional pentru studiu se pot refugia în una dintre sălile de lectură. Utilizatorii au la dispoziție 450 000 de cărți din care să aleagă.[6] Sau pot apela la biblioteca digitală, unde au acces liber la mii de resurse electronice dintre cele mai diverse, cum ar fi: 960 de abonamente la ziare și reviste, 25 000 de cărți audio, 50 000 de filme, 10 000 de titluri de cărți electronice și alte categorii de documente.[7] Țin să precizez că în colecțiile acestei biblioteci se află un document cu adevărat deosebit – singurul manuscris liturgic al Norvegiei din perioada medievală; este vorba despre Biblia Vulgata a lui Aslak Bolt (1430–1450).[8]
În Deichman Bjørvika poveștile prind viață, inclusiv prin artă. Vara aceasta, vizitatorii au avut șansa să admire expoziția „Park”, realizată de Per Stian Monsås și Mishi Foltyn. În anul 2023, artistul Tone Bjordam a expus pictura abstractă în mișcare „Sea Allegory”, iar în anul 2020, la deschiderea bibliotecii, artista Simone Hooymans a conturat o lume botanică fictivă, plină de culoare și muzică, prin instalația video numită „Talking Plants”.[9]
Biblioteca oferă servicii variate în funcție de nevoile și preferințele utilizatorilor. De exemplu, cei pasionați de lucrul manual sau care vor să-și formeze ochiul artistic au la dispoziție ateliere de cusut pentru începători[10] și cursuri de desen în cărbune.[11] Dar mai sunt și alte opțiuni, precum folosirea imprimantelor 3D sau a mașinilor de tăiat cu laser și a aparatelor de lipit.[12] Copiii au un spațiu doar al lor, pentru joacă și citit[13], plus multiple programe educative, prin care sunt încurajați să citească.[14] Biblioteca îndeamnă și „oamenii mari” la lectură, prin cluburile de carte organizate atât în sediul bibliotecii,[15] cât și în filiale.[16] Iar cinefilii au acces la o colecție impresionantă de filme și două săli de cinema.[17] Singura condiție este ca filmul dorit să fie rezervat din timp. În rest, totul este gratuit.[18]
Fiecare etaj oferă ceva nou. Activitățile au fost grupate în așa fel încât se face o trecere lină de la spațiile animate la cele liniștite. Cele două etaje superioare găzduiesc săli de lectură, zone pentru studiu, precum și săli de conferințe. Toate celelalte spații ale bibliotecii sunt destinate atelierelor, evenimentelor culturale și întâlnirilor sociale. Dar asta nu înseamnă că sunt lipsite de cărți. Ba dimpotrivă. Indiferent de etaj, utilizatorii au la dispoziție rafturi întregi de volume. Iar pentru distribuirea eficientă a cărților, bibliotecarii folosesc un aparat de sortare automată, cu ajutorul căruia sunt repartizate până la 1 000 de cărți pe oră. Acest mecanism este folosit pentru distribuirea cărților în sediul central, precum și în bibliotecile din filiale. În ceea ce privește serviciul de împrumut, utilizatorii rezervă volumele dorite la unul dintre dispozitivele aflate în bibliotecă (un fel de tablete pe suporturi) sau direct de pe site-ul instituției.[19]
În 2021, la doar un an de la deschidere, Deichman Bjørvika a primit din partea Federației Internaționale a Asociațiilor și Instituțiilor Bibliotecare (IFLA) Premiul Biblioteca Publică a Anului, pentru contribuția adusă la conștientizarea problemelor de mediu, pentru „flerul” arhitectural, reprezentând totodată un etalon în ceea ce privește rolul social al bibliotecilor de a aduce oamenii împreună.[20] În multe privințe, aceasta se aseamănă cu o altă bibliotecă nordică despre care am vorbit într-un număr anterior, Biblioteca Centrală Oodi din Helsinki. Însă Deichman Bjørvika are ceva special – o capsulă a timpului.
Artista Katie Paterson, cu sprijinul Bjørvika Utvikling, a demarat în anul 2014 un proiect pe cât de neobișnuit, pe atât de interesant, intitulat „Future Library”, în traducere „Biblioteca din viitor”. Așa cum sugerează și numele, proiectul presupune alcătuirea unei biblioteci care va fi accesibilă abia în anul 2114. Scriitori din toate colțurile lumii sunt invitați să doneze un manuscris nepublicat, care va fi depozitat în „Silent Room”, o cameră special amenajată, din lemn, aflată la ultimul etaj al Deichman Bjørvika. Ea poate fi vizitată în grupuri restrânse, de câte doi[21], însă utilizatorii sunt rugați să se descalțe la intrare.[22] Pentru tipărirea manuscriselor, au fost plantați 1 000 de molizi norvegieni în Nordmarka.[23]
Margaret Atwood a fost prima scriitoare care a susținut realizarea proiectului „Future Library”, urmată apoi de David Mitchell, Sjón, Elif Shafak, Han Kang, Karl Ove Knausgård, Ocean Vuong, Tsitsi Dangarembga, Judith Schalansky și Valeria Luiselli. Scrierile, cugetări încapsulate timp de 100 de ani. Manuscrisele vor fi răsfoite de generațiile viitoare. Ele sunt depozitate în sertare din sticlă pe care apar gravate numele autorilor[24], titlul cărții și anul în care s-a donat volumul. Nici măcar organizatoarea proiectului nu știe ce anume conțin textele scriitorilor.[25] Și cine știe? Poate că până în anul 2114 vor fi adoptate mai multe proiecte de acest tip. Nu știm ce va fi atunci, putem doar să ne imaginăm. Dar este ceva întremător la gândul că „Future Library” (adică „Biblioteca din viitor”) rămâne fidelă cuvântului scris, imprimat pe o coală de hârtie.
[1] „Bjørvika”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rvika, link accesat în octombrie 2024.
[2] „Bjørvika”, Visit Oslo, https://www.visitoslo.com/en/activities-and-attractions/boroughs/bjorvika/, link accesat în octombrie 2024.
[3] „Bjørvika”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rvika, link accesat în octombrie 2024.
[4] „Deichman Library / Atelier Oslo + Lund Hagem”, ArchDaily, https://www.archdaily.com/942813/deichman-library-atelier-oslo-plus-lund-hagem, link accesat în octombrie 2024.
[5] „Istoria noastră”, Deichman, https://deichman.no/historien, link accesat în octombrie 2024.
[6]Welcome to the new public library of Oslo, Norway – Deichman Bjørvika, pp. 1-3, https://cdn.archilovers.com/projects/fd23c969-669b-450a-8bd5-3c378d639d3a.pdf, link accesat în octombrie 2024.
[7] „Despre noi”, Deichman, https://deichman.no/om-oss, link accesat în octombrie 2024.
[8] „Oslo Public Library”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Oslo_Public_Library, link accesat în octombrie 2024.
[9] „Artă și expoziții”, Deichman, https://deichman.no/utstillinger, link accesat în octombrie 2024.
[10] „Curs de cusut pentru începători”, Deichman, https://deichman.no/event/sykurs-for-nybegynnere_6357225a-2d41-419a-89b3-41fcdd3e6a3f , link accesat în octombrie 2024.
[11] „Atelier de desen”, Deichman, https://deichman.no/event/figurtegneverksted_6b31c430-de72-4dba-b18f-4100a4e15c00, link accesat în octombrie 2024.
[12] „A guided tour inside Deichman Bjørvika”, Deichman, https://deichman.no/aktuelt/_8270c70a-fb73-41b0-8d81-fe20fed69623, link accesat în octombrie 2024.
[13] „Șase etaje, o mare de posibilități”, Deichman, https://deichman.no/aktuelt/_8270c70a-fb73-41b0-8d81-fe20fed69623, accesat în octombrie 2024.
[14] „Pentru grădinițe și clase de școală”, Deichman, https://deichman.no/vi-tilbyr, accesat în octombrie 2024.
[15] „Răgaz literar”, Deichman, https://deichman.no/event/litter%C3%A6rt-pusterom_b80583fd-6e30-4768-b73f-2858272fe7ce, link accesat în octombrie 2024.
[16] „Vezi toate evenimentele”, Deichman, https://deichman.no/hva-skjer, link accesat în octombrie 2024.
[17] Welcome to the new public library of Oslo, Norway – Deichman Bjørvika, p. 3, https://cdn.archilovers.com/projects/fd23c969-669b-450a-8bd5-3c378d639d3a.pdf, link accesat în octombrie 2024.
[18] „Mini cinematograf”, Deichman, https://deichman.no/vi-tilbyr/minikino%20_f08affe8-4487-474a-8a54-2a6a34a20ee1, link accesat în octombrie 2024.
[19] „A guided tour inside Deichman Bjørvika”, Deichman, https://deichman.no/aktuelt/_8270c70a-fb73-41b0-8d81-fe20fed69623, link accesat în octombrie 2024.
[20] „Norwegian libraries you need to see”, Visit Norway, https://www.visitnorway.com/things-to-do/art-culture/literature/6-libraries-you-need-to-visit/, link accesat în octombrie 2024.
[21] „The Future Library in Nordmarka”, Visit Norway, https://www.visitnorway.com/things-to-do/art-culture/literature/the-future-library/, link accesat în noiembrie 2024.
[22] „Viitoarea bibliotecă”, Deichman, https://deichman.no/aktuelt/Framtidsbibliotekets%20stillerom_54dbc6ce-cc18-4220-a506-c457337eee55, link accesat în noiembrie 2024.
[23] „The Future Library in Nordmarka”, Visit Norway, https://www.visitnorway.com/things-to-do/art-culture/literature/the-future-library/, link accesat în noiembrie 2024.
[24]„Viitoarea bibliotecă”, Deichman, https://deichman.no/aktuelt/Framtidsbibliotekets%20stillerom_54dbc6ce-cc18-4220-a506-c457337eee55, link accesat în noiembrie 2024.
[25] „The Future Library in Nordmarka”, Visit Norway, https://www.visitnorway.com/things-to-do/art-culture/literature/the-future-library/, link accesat în noiembrie 2024.