Biblioteci în pas cu arhitectura modernă

Accesul la materiale precum oțelul, sticla, betonul armat și apariția unor echipamente care să reducă timpul de execuție a lucrărilor au revoluționat lumea construcțiilor. Și bibliotecile au fost nevoite să țină pasul cu arhitectura modernă.

Iată două biblioteci de pe continente diferite. Prima are o vârstă venerabilă și a trecut prin mai multe restructurări. Cea de-a doua este o bibliotecă tânără.

Primul popas: America, mai exact, Kansas City, Missouri. Aici, pe strada 10th, se află o clădire seculară, construită în stil renascentist. La intersecția dintre strada Wyandotte și Baltimore Avenue, în cazul în care ajungem până acolo, va părea că suntem nişte furnicuţe modeste traversând un raft gigantic de cărți, de peste 7 metri înălţime şi 2 metri lăţime, realizat din plăci de aluminiu. Lucrarea imită raftul unei biblioteci, lăsând la vedere doar cotorul cărţilor. Titlurile operelor reprezintă diverse sugestii ale cititorilor, în urma cărora Kansas City Public Library a făcut o selecţie, ajungând la lista finală în martie 2004. Construcţia a fost realizată în câteva luni şi este o metodă ingenioasă de a îmbrăca locul de parcare al unei biblioteci publice.1

Kansas City Public Library a fost înființată în anul 1873 și se numea pe atunci Public School Library of Kansas City. De-a lungul anilor, biblioteca și-a schimbat sediul de mai multe ori, principalul motiv fiind creșterea constantă a fondului de carte. La începuturile sale, aceasta a fost o bibliotecă școlară cu un fond de carte redus; prima ei colecție consta într-un set din Enciclopedia Americană (se regăsește și astăzi în fondul bibliotecii), care încăpea pe o singură etajeră.

„Kirk Hall”, poză preluată de pe site-ul oficial al bibliotecii The Kansas City Public Library

Inaugurarea sediului de pe 9th & Locust are loc în anul 1897, iar după un an biblioteca și-a deschis porțile tuturor, indiferent de statutul social și economic, oferind servicii gratuite.

În 1901, William Rockhill Nelson oferă bibliotecii o colecție de picturi, creându-se astfel Nelson Gallery of Art. Cu timpul, galeria de artă se desprinde de bibliotecă și devine o structură independentă, cunoscută astăzi ca The Nelson-Atkins Museum of Art.

Biblioteca se separă de districtul școlar în 1988 și devine o autoritate fiscală independentă. Cu acest nou statut dobândit, biblioteca trebuia să găsească o nouă locație. Așa au început demersurile necesare pentru a se muta în fosta clădire a First National Bank. Din 2004 și până în prezent, sediul central al Kansas City Public Library se află în această clădire istorică, modernizată, unde noile dotări se îmbină armonios cu toate acele elemente clasice prin care se distinge fosta clădire a băncii, precum coloanele de marmură, ușile de bronz și mulurile decorative, alcătuind cadrul perfect pentru o bibliotecă urbană modernă. Biblioteca are nouă filiale, o bibliotecă digitală, o bibliotecă mobilă și, desigur, un sediu central.2

„Stanley H. Durwood Film Vault”, poză preluată de pe site-ul oficial al bibliotecii The Kansas City Public Library

Intrarea în bibliotecă se face prin Kirk Hall, superbul culoar restaurat al băncii, care datează din anul 1906. Aici pot fi consultate cele mai populare colecții ale bibliotecii. Sau poate că unii vor dori să urce la etajul trei, într-o sală de lectură mai tradițională precum Grand Reading Room, unde se vor bucura de lumină naturală datorită luminatoarelor din tavan. Tinerii au o zonă de lectură dedicată doar lor, cu un decor deosebit, care să le permită să pătrundă în minunata lume a cărților. Pe lângă serviciile clasice, biblioteca deține o cafenea și o terasă pe acoperiș, iar utilizatorii au acces la săli special amenajate pentru ședințe, webinare, proiecții de filme, studiu individual și în grup. Nu în ultimul rând, biblioteca oferă posibilitatea de a închiria spații pentru diverse evenimente mai mari, precum seminarii, conferințe, aniversări și nunți.

Toți cei care au ocazia să ajungă în Kansas City merită să rupă câteva ore din timpul lor pentru a vizita acest loc din două motive simple: este una dintre cele mai frumoase biblioteci publice din America, iar sala de proiecție se află, de fapt, în interiorul unui seif!3

Cea de-a doua bibliotecă de pe lista noastră a fost construită într-un timp-record de doar trei ani. Este vorba despre Tianjin Binhai Library din China, cunoscută și sub numele de „Ochiul din Binhai”, finalizată în anul 2017. Este una dintre cele mai futuriste biblioteci din lume, remarcându-se prin imensul auditoriu oval din centrul clădirii și prin fațada sferică din sticlă, care, văzute de la distanță, seamănă cu un ochi gigantic.

În interiorul bibliotecii pătrunde foarte multă lumină naturală, aceasta constituindu-se dintr-o încăpere aerisită, delimitată de rafturi arcuite tip cascadă, care urcă de la podea până la tavan, unele dintre acestea fiind folosite pe post de trepte sau locuri pentru citit. Este o clădire impresionantă, care dă noi valenţe cuvântului „simplitate”, demonstrând faptul că poți crea ceva spectaculos cu puțină imaginație, fără a încărca excesiv spațiul.

„Tianjin Binhai Library”, poză preluată de pe site-ul oficial al firmei olandeze de proiectare MVRDV

Sfera de sticlă poziționată în mijlocul bibliotecii este „pupila” întregii structuri, dar ea nu are doar un rol decorativ, ci este un auditoriu, care poate fi folosit pentru diverse evenimente. La parter, vizitatorii pot opta pentru zonele de lectură destinate copiilor și seniorilor. Primele două etaje sunt rezervate sălilor de lectură și spaţiilor special amenajate pentru relaxare, iar ultimele etaje sunt alocate birourilor, sălilor de ședință, camerelor dotate cu calculatoare și cu sistem audio. Biblioteca a mai pus la dispoziția vizitatorilor două terase pe acoperiș. Etajerele situate deasupra „pupilei” sunt inaccesibile, iar întreaga zonă este acoperită cu plăci de aluminiu perforate, care arată ca niște rafturi cu cărți. În proiectul inițial, zona respectivă trebuia să fie accesibilă publicului, dar din cauza timpului limitat de realizare a construcției s-a renunțat la această idee. Arhitecții au optat pentru rafturile false ca să nu strice estetica încăperii. Pentru a nu interfera cu interiorul de tipul „open space”, arhiva bibliotecii, depozitul de carte și spațiile de serviciu se află la subsolul clădirii.

„Tianjin Binhai Library”, Idem.

Tianjin Binhai Library a fost proiectată de firma olandeză MVRDV, faimoasă pentru proiectele ei vizionare, în parteneriat cu Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI). Întreaga construcție are o suprafață de 33 700 m², desfășurată pe cinci etaje, și poate să găzduiască până la 1,2 milioane de cărţi. Biblioteca, împreună cu alte patru clădiri – realizate de o echipă internațională de arhitecți, printre care Bernard Tschumi Architects și Bing Thom Architects – au fost concepute cu scopul de a crea un centru cultural al orașului.4

Tianjin Binhai Library este mai mult decât o simplă bibliotecă, unde să te retragi pentru liniște și studiu; este o atracție turistică și un punct de referință în viața socială a districtului cultural Binhai din Tianjin.

  1. „General Recommendations: Community Bookshelf”, The Kansas City Public Library https://kclibrary.bibliocommons.com/list/share/704180288_readersservices_kcmo/1178615527_community_bookshelf [accesat în februarie 2023].
  2. „Library History: Overview”, The Kansas City Public Library, https://kclibrary.org/about/library-history [accesat în februarie 2023].
    „Library Locations”, The Kansas City Public Library, https://kclibrary.org/library-locations [accesat în februarie 2023].
    „Digital Branch:All”, The Kansas City Public Library, https://kclibrary.org/digital [accesat în februarie 2023].
  3. „Central Library Architecture”, The Kansas City Public Library, https://kclibrary.org/library-locations/central-library/central-library-architecture [accesat în februarie 2023].

    „Rooftop Terrace”, The Kansas City Public Library, https://spaces.kclibrary.org/rooftop-terrace [accesat în februarie 2023].

  4. „Tianjin Binhai Library”, MVRDV, https://www.mvrdv.nl/projects/246/tianjin-binhai-library [accesat în februarie 2023].
    „Tianjin Binhai Library / MVRDV + Tianjin Urban Planning and Design Institute”, ArchDaily, https://www.archdaily.com/882819/tianjin-binhai-library-mvrdv-plus-tianjin-urban-planning-and-design-institute [accesat în februarie 2023].

Mai multe de la același autor

Articole similare

spot_img

Ultimele articole

Biblioteca, un spațiu oficial al ideilor?

O misiune suplimentară în procesul de modernizare a bibliotecilor este de a le redefini legislativ, cu posibilitatea ca acest lucru să fie validat societal,...

Interviu cu Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași

„Am credința că bibliotecile s-au aflat, din chiar momentul constituirii lor, în avangarda înnoirilor tehnologice pe care umanitatea le-a experimentat.” Ioan Milică, născut la Tecuci,...

Illustres professores, utilia praecepta. Documente inedite din colecția bibliofilă a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

Deloc surprinzătoare pentru pasionatul de istorie, prin oferta informațională și recuperarea, prin forma în care sunt redactate, a unui oarecare iz de epocă, cu...

Abonează-te la newsletter!

Dacă vrei să fii printre primii care află de noile noastre articole publicate