Cartea și pâinea

„Lucrul cel mai greu este să știi să întrunești, în sufletul tău, rosturile tuturor ideilor. Să întrunești totul? Nu, nu să întrunești. N-ai cum întruni idei, trebuie să îmbini toate aceste idei. Da, trebuie să le îmbini, să le îmbini!”[1], își spunea în sinea-i Pierre Bezuhov, în unul dintre episoadele în care Lev Tolstoi ne prezintă evoluția vieții lăuntrice a acestuia. De altfel, tema acestei scurte scrieri are la bază nevoia de a întruni calitățile celor care lucrează într-o bibliotecă și a le valorifica pentru ca ele să fie puse în slujba oamenilor care vin în acest spațiu, deopotrivă modern și conservator, unde se îngrijește și se sistematizează cunoașterea. Atât ideile gazdelor, cât și ale vizitatorilor trebuie îmbinate și valorificate.

Să încercăm un exercițiu de imaginație și să comparăm cunoașterea cu o pâine. În mod simbolic, găsim și în bibliotecă apă, făină, drojdie și sare, iar frământarea aluatului cunoașterii revine studenților și cercetătorilor, în cazul celei universitare, în timp ce cuptorul este mintea fiecăruia, acolo unde se coace această pâine a cunoașterii.

Rămâne un deziderat permanent încercarea de a înțelege că, factual, tot ce realizăm este rodul minții noastre și al interacțiunii cu oamenii. Am fi putut avea materie primă sau „ingrediente”, cărți, fără cei care le-au scris? Iar autorii, la rândul lor, ce ar fi putut face fără editori, aceștia fără tipografi, tipăritorii fără tiparnițe, matrițe, hârtie, ață, cerneală? Apoi acestea din urmă făcute de alții și alții…

Pâinea cea de toate zilele ar putea fi regăsită atât în acțiunile noastre, cât și în ale celorlalți, dar efortul de a căuta să descoperim în fiecare acele ingrediente potrivite  care să sprijine dezvoltarea trebuie să fie constant.

La doi ani de la înființarea revistei De Spiritu et Anima, lucrăm la un nou parteneriat intelectual între noi și utilizatorii de bibliotecă, prin crearea unui cerc de dezbateri pe teme din varii domenii: literatură, psihologie, istorie, științe politice, filozofie, carte rară, arheologie, biblioteconomie, inteligență artificială etc.

În acest sens, cea de-a XIII-a ediție a festivalului Strada de C’Arte reprezintă un moment potrivit pentru a ne așeza la aceeași masă, cu scopul de a contribui la consolidarea bibliotecii moderne, cu oameni care vor căuta să se inspire unii pe ceilalți și să livreze cunoaștere pentru educație, dar acesta să fie abia începutul unui lung șir de întâlniri.

De asemenea, la anumite intervale de timp, ne propunem să premiem efortul celor care au contribuit la dezvoltarea domeniului educațional românesc din perspectivă biblioteconomică, literară, istorică, filozofică etc. și să-i încurajăm să joace în continuare un rol cât mai activ în societatea zilelor noastre. Căutăm valorificarea experiențelor diverse pe care le are fiecare, prin îmbinarea celor mai bune idei. Așadar, vă așteptăm la bibliotecă!

Lev Tolstoi, Război și pace. trad.: Ion Frunzetti și Nicolae Parocescu. Ed. a II-a. București: Art, 2008, vol. 2, p. 323

Mai multe de la același autor

Articole similare

spot_img

Ultimele articole

Renașterea gerontologiei și geriatriei românești – Arhiva Aslan

Autor: Dr. Alina Munteanu Colaboratori: Constantina Petroiu Dr. Filica Drăghici Nițu Claudia Alexandra Burcea Încet, cu trecerea anilor, memoria identității noastre naționale tinde să se piardă în vâltoarea globalizării...

Raport IFLA. Bibliotecile din Europa înainte şi după pandemia de COVID-19

Flaviu George Predescu Dragoș-Cătălin Trifan La începutul lunii aprilie, Consiliul regional al Federației Internaționale a Asociațiilor și Instituțiilor Bibliotecare (IFLA) a făcut public un raport...

Fundațiunea Universitară „Carol I” și Louis Basset

În cel de-al 25-lea an al domniei sale, regele Carol își exprima, prin scrisoarea adresată Președintelui Consiliului de Miniștri, intenția de a înființa un...

Abonează-te la newsletter!

Dacă vrei să fii printre primii care află de noile noastre articole publicate