130 de ani de la înființarea Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

La data de 23 aprilie, de Ziua Bibliotecarului, în contextul aniversării a 130 de ani de la înființarea Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (BCU „Carol I”), conducerea instituției a organizat un însemnat eveniment dedicat valorilor culturale și educaționale care au marcat existența și evoluția prestigiosului așezământ inaugurat de Regele Carol I (1881-1914), pe 14 martie 1895. Manifestarea a avut loc în admirabila Aulă a Bibliotecii, recunoscută,  deopotrivă estetic și valoric, ca adevărat spațiu emblematic al culturii române și europene, în cadrul edificiului proiectat de celebrul arhitect Paul Gottereau.

La activitate au luat parte numeroși invitați de seamă, incluzând reprezentanți ai Academiei Române, Bibliotecii Naționale, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Culturii, Asociația Bibliotecarilor din România (ABR), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Uniunea Ziariştilor Profesioniști din România (UZPR), Agerpres, precum și specialiști și angajați din cadrul BCU „Carol I”. Discuțiile au explorat provocările și oportunitățile pe care le prezintă era digitală, evidențiind rolul de neînlocuit al bibliotecilor în promovarea lecturii și cultivarea discernământului.

Conf. univ. dr. Mireille Rădoi: Nu este doar un edificiu din inima Bucureștiului, ci o inimă în sine, care bate pentru cunoaștere, educație…

Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general al instituției, a subliniat importanța durabilă a bibliotecilor ca spații ale gândirii critice și ale reflecției: „Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” nu este doar un edificiu din inima Bucureștiului, ci o inimă în sine, care bate pentru cunoaștere, educație și spiritul viu al unei națiuni.” Doamna conferențiar a evocat rolul instituției în decursul istoriei, considerând-o „martoră tăcută, dar activă, a marilor schimbări prin care a trecut România”. De asemenea, a reliefat rolul important jucat de BCU „Carol I” în calitate de gazdă și organizatoare a unor dezbateri, lansări de carte, expoziții și diverse alte activități culturale și educaționale, căutând să ofere cunoaștere și profunzime, într-o societate în care pândesc pericolele dezinformării și ale falselor valori.

Eveniment desfășurat pe 23 aprilie, de Ziua Bibliotecarului, în contextul aniversării a 130 de ani de la înființarea Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Din colecțiile BCU „Carol I”.

Invitați de seamă, discursuri elogioase

Ioan Aurel-Pop, președintele Academiei Române, a ținut să remarce frumusețea locului în care s-a organizat evenimentul despre care a spus că reprezintă „unul dintre cele mai frumoase interioare închinate studiului din lume”.  În intervenția sa, academicianul a vorbit despre importanța cărții și a lecturii în formarea unui om și dezvoltarea unei națiuni, oferind exemple de mari intelectuali români și străini care au consolidat  adevărate concepte ale importanței scrisului și lecturii pentru o societate. – „Scrisul ne transmite cea mai mare parte din experiența de viață a omenirii, iar lectura ne face depozitari ai acestui extraordinar tezaur. Scrisul este memoria omenirii. Ce s-ar întâmpla dacă am pierde această zestre de amintiri?”

Miron Costin, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Ion Luca Caragiale, Ion Heliade Rădulescu sunt exemple de înaintași la care istoricul a făcut referire pentru a puncta ideea că lectura joacă un rol decisiv în formarea unui om și implicit a unei națiuni sugerând că totul trebuie să aibă o continuitate. – „Zic și eu, parafrazându-l pe Heliade Rădulescu, «Citiți, băieți, numai citiți!». Fără lectură ajungem surzi și orbi, ne cufundăm în ignoranță și ne expunem manipulărilor de toate felurile. Ne pierdem esența umană. Ca să rămânem oameni, trebuie să citim cât mai mult. Iar Bibliotecile sunt depozitare ale înțelepciunii omenești cuprinse în cărți.”, a conchis reputatul istoric.

La rândul său, Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) a făcut o trecere în revistă a câtorva personalități importante ale căror nume se intersectează cu istoria instituției aniversate, implicit cu a Fundației Universitare, în contextul istoric din anul 1895 – „anul inaugurării Palatului de Justiție și a Podului de la Cernavodă, anul nașterii lui Lucian Blaga, Al. Rosetti, Ion Barbu și alții.”

Dl. Cristescu a vorbit despre rolul Bibliotecii Centrale Universitare în formarea sa intelectuală, pe parcursul studenției, dar și mai târziu, în calitate de manager cultural, într-un moment dificil pentru MNLR, când Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și-a deschis porțile pentru ca activitățile Muzeului să aibă continuitate. Acesta a ținut să sublinieze esența simbolică a meseriei de bibliotecar, considerând că „Fericirea se află între paginile unei cărți pe care dvs. o duceți din raft către cititor. Nu duceți o carte, ci Fericirea.”

Prof. univ. dr. Oana Fotache Dubălaru, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității București, a apreciat faptul că bibliotecile au împlinit dintotdeauna mai multe funcții, fiind deopotrivă spații de interacțiune culturală și socială, dar și spații de lucru și de creație, repere într-o „hartă a cunoașterii”. În ceea ce privește aspectul digitalizării bibliotecilor, doamna Fotache Dubălaru a susținut că în actualul context ele cunosc atât limitarea, cât și diversificarea. O referire a fost făcută și la însemnătatea bibliotecilor universitare în vremuri de cenzură de după Al Doilea Război Mondial, când „dincoace de Cortina de Fier, fondul secret al bibliotecilor universitare a hrănit fantezia multor istorici, scriitori și studenți, pentru că doar acolo se afla tot ce merita cu adevărat să fie cunoscut.”

BCU „Carol I” – o binemeritată recunoaștere

Activitatea din 23 aprilie a căpătat o însemnătate simbolică sporită în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a Bibliotecarului și a Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor, dar și, de ce nu, a unei sărbători religioase, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.

Președintele Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Dragoș Neagu, a acordat Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” o diplomă aniversară, recunoscând contribuția sa remarcabilă la informarea și documentarea mediului universitar și a cercetătorilor români.

Împlinirea a 130 de ani de la înființarea Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” marchează nu doar o celebrare a trecutului, ci și un nou capitol în dezvoltarea acestei instituții centenare. Păstrând viziunea modernizării și adaptându-se mereu la cererile contemporane, BCU „Carol I” continuă să fie un pod între tradiție și inovație, oferind cititorilor săi acces la înțelepciune.

Desen realizat de Costel Sandu

Mai multe de la același autor

Articole similare

spot_img

Ultimele articole

O perspectivă asupra traiectoriei bibliotecilor. Viitorul privit cu speranță

În 2013, Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor Bibliotecare (IFLA) a lansat primul „Trend Report”, o publicație ce reunea opinii semnate de personalități marcante,...

O singurătate prea zgomotoasă în slujba cărților

Romanul O singurătate prea zgomotoasă al lui Bohumil Hrabal ne oferă o perspectivă asupra regimului comunist din Cehia. Scriitorul ceh nu realizează un roman...

Într-un alt timp și spațiu

Pentru acest număr m-am oprit la argentinienii Silvina Ocampo, Adolfo Bioy Casares,  Jorge Luis Borges și Julio Cortázar. Cu toate că, la o primă...

Abonează-te la newsletter!

Dacă vrei să fii printre primii care află de noile noastre articole publicate