Hollywoodul pe când era mai tânăr

Toate cele cinci filme alese pentru acest număr sunt din epoca de aur a Hollywoodului. Așadar, majoritatea peliculelor sunt în alb-negru, o adevărată provocare în vremurile noastre, nu-i așa? Cred că merită să vedem cum arăta sărbătoarea Crăciunului în cinematografia americană de atunci. Sunt diferențe mari față de zilele noastre? Vă veți răspunde singuri la întrebare, dacă veți avea curiozitatea să le urmăriți.

 

  1. The Bishop’s Wife / Soția episcopului (1947)
Preluare de pe imdb.com.

Nimeni nu este ferit de sentimentul deznădejdii. Nici măcar un episcop. Eroul nostru nu reușește să strângă suficienți bani pentru construirea unei noi catedrale și se roagă pentru îndrumare. Ruga lui este ascultată. După calcule divine, este trimis un înger pentru a-l îndruma. Însă îngerul îi dă episcopului o lecție neașteptată.

Din primele minute, filmul surprinde întreaga atmosferă a Crăciunului. Pe lângă cadrele pitorești, îngerul (jucat de Cary Grant), împreună cu soția episcopului (Loretta Young) ne cuceresc cu un încântător spectacol de patinaj artistic. Nu o dată, felul de-a fi al îngerului îl intrigă pe episcop (David Niven), însă spre final înțelege de ce sosirea lui a fost nu doar benefică, ci absolut necesară.

The Bishop’s Wife, scris de Robert E. Sherwood, Leonardo Bercovici, Robert Nathan, Billy Wilder și Charles Bracket, în regia lui Henry Koster, este o poveste originală, cu un aer ușor moralizator: oricine se poate simți descumpănit într-un anumit moment al vieții și, câteodată, e nevoie de un mic imbold pentru a face ceea ce trebuie. Filmul a fost inspirat dintr-un roman cu același nume, apărut în 1928, al lui Robert Nathan. The Bishop’s Wife a câștigat un premiu și patru nominalizări Oscar. În anul 1996 a fost realizată o nouă adaptare cinematografică sub numele The Preacher’s Wife (Dragoste de înger), avându-i în rolurile principale pe Denzel Washington, Whitney Houston și Courtney B. Vance. Filmul a câștigat, printre altele, două premii și trei nominalizări Image Awards, precum și o nominalizare Oscar.

  1. It Happened on Fifth Avenue / S-a întâmplat pe 5th Avenue (1947)
Preluare de pe imdb.com.

Jim Bullock (Don DeFore), veteran de război, este evacuat din apartament, pentru că magnatul Michael J. O’Connor (Charles Ruggles) vrea să demoleze clădirea și să ridice un zgârie-nori. Neavând unde să stea, Jim Bullock se instalează în parcul din apropiere. Aici îl întâlnește pe  Aloysius T. McKeever (Victor Moore), un om al străzii perspicace și ingenios, care îi spune că, de câțiva ani, a găsit o soluție pentru a trece peste iernile grele din New York: se mută în casa unui bogătaș, care pleacă în Virginia în sezonul rece. Bogătașul este nimeni altul decât Michael J. O’Connor. Totul se schimbă când fiica magnatului, Trudy O’Connor (Gale Storm), se întoarce mai repede acasă decât era prevazut. Dar în loc să cheme poliția, ea se preface că este o biată fată, care are nevoie de un loc unde să doarmă.

It Happened on Fifth Avenue este o comedie „screwball” în care se petrec tot felul de situații comice neașteptate.  Povestea a fost scrisă de Everett Freeman, Vick Knight, Herbert Clyde Lewis, Frederick Stephani și Ben Markson, în regia lui Roy Del Ruth. Filmul este și o critică subtilă a unei realități dure din acele timpuri: lipsa de locuințe pentru veteranii de  război. Marea Depresiune și cel de Al Doilea Război Mondial afectaseră grav sectorul construcțiilor. Milioanele de veterani se întorceau acasă și nu aveau unde să locuiască. Problema căpătase dimensiunile unei adevărate crize naționale. Dar It Happened on Fifth Avenue nu face un rechizitoriu al lumii americane. Este un film cu dialoguri savuroase și pline de umor, cu momente emoționante și o frumoasă poveste de dragoste.

  1. The Lemon Drop Kid / Puştiul cu bomboane acidulate (1951)
Preluare de pe imdb.com.

Sidney Milburn (Bob Hope) este un șarlatan din New York, poreclit „The Lemon Drop Kid”, pentru că avea mereu la el un pachet de dropsuri cu aromă de lămâie. Acesta merge la o cursă de cai și face ce știe mai bine: îi păcălește pe oameni, îi convinge să parieze pe altceva, ca să aibă el câștig de cauză. Părea o zi ca oricare alta, numai că de data asta a făcut marea greșeală de a o păcăli pe iubita lui Moose Moran (Frederick Leonard Clark), un gangster notoriu. Acum Lemon Drop Kid trebuie să recupereze până în Ajunul Crăciunului banii pe care Moose Moran i-a pierdut din cauza lui. Ingenios cum era, îi vine o idee, dar pentru a o pune în practică are nevoie de ajutorul iubitei sale ‘Brainey’ Baxter (Marilyn Maxwell), căreia nu-i dezvăluie planul complet.

The Lemon Drop Kid a fost scris de Edmund Beloin, Irving Elinson, Edmund L. Hartmann, Robert O’Brien, Damon Runyon și Frank Tashlin și a fost ecranizat în regia lui Sidney Lanfield și Frank Tashlin. Este o poveste plină de umor, în care actorii Bob Hope și Marilyn Maxwell exersează o interpretare proprie a cântecului „Silver Bells”. Piesa, compusă de Jay Livingston și Ray Evans, a fost cântată pentru prima dată de Bing Crosby și Carol Richards, în anul 1950. Însă versiunea din filmul The Lemon Drop Kid a prins atât de bine, încât a fost realizată o nouă înregistrare a piesei cu vocile actorilor.

  1. White Christmas / Crăciun alb (1954)
Preluare de pe imdb.com.

Bob Wallace (Bing Crosby) și Phil Davis (Danny Kaye), doi veterani de război, intră în lumea spectacolului și au un succes neașteptat, atât pe scenă, cât și în spatele reflectoarelor, în calitate de producători. Într-o zi, cei doi primesc o scrisoare de la un fost camarad, care-i invită la un club de noapte, unde cele două surori ale sale, Betty Haynes (Rosemary Clooney) și Judy Haynes (Vera-Ellen), obișnuiesc să cânte. Bob află de la Betty că, de fapt, Judy ar fi trimis scrisoarea, pentru că voia ca numărul lor să fie evaluat de doi producători de succes. Printr-un  întreg concurs de împrejurări, cei patru ajung să plece în Pine Tree, Vermont, unde surorile trebuie să susțină un spectacol la Columbia Inn. Ajungând la destinație, Bob și Phil descoperă, spre surprinderea lor, că proprietarul acelei pensiuni în pragul falimentului este fostul lor general Waverly. Cei doi hotărăsc să găzduiască aici un spectacol de zile mari, în speranța de a salva pensiunea.

White Christmas, scris de Norman Krasna, Norman Panama și Melvin Frank, în regia lui Michael Curtiz, ocupă un loc de cinste în lista filmelor clasice despre Crăciun. Cvartetul format din Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney și Vera-Ellen are un magnetism aparte, capabil să însenineze multe fețe. Un lucru poate mai puțin știut este faptul că bine-cunoscutul cântec „White Christmas” nu a fost scris pentru această peliculă, ci pentru un alt film muzical, Holiday Inn, din 1942.

  1. The Lion in Winter / Leul în iarnă (1968)
Preluare de pe imdb.com.

Suntem în 1183. Regele Henric al II-lea al Angliei (Peter O’Toole) hotăraște să reunească familia de Crăciun la castelul său din Chinon, pentru a stabili linia de succesiune la tron. Acesta o eliberează pe soția sa, Regina Eleanor de Aquitania (Katharine Hepburn), pe care o ținea prizonieră[1] și îi adună pe cei trei fii ai săi, John (Nigel Terry), Richard Inimă de Leu (Anthony Hopkins) și Geoffrey al II-lea, duce de Bretania (John Castle). Regele îl vrea pe John ca succesor, pe când regina îl favorizează pe fiul lor cel mare, Richard. Însă reuniunea a fost stabilită și pentru o căsnicie. Regele Henric al II-lea se teme de faptul că regatul său va fi destrămat și pentru a evita acest lucru dorește ca succesorul lui să o ia de soție pe Alys, contesa de Vexin (Jane Merrow), care este sora vitregă a regelui Filip al II-lea al Franței (Timothy Dalton). Întâmplarea face că Alys este și amanta regelui Henric al II-lea.

The Lion in Winter este o poveste cu iz shakespearian, cu intrigi, comploturi și răzbunări. Nu pare și nici nu are aerul unui film obișnuit de Crăciun. Această producție cinematografică, în regia lui Anthony Harvey, este adaptarea unei piesei de teatru din 1966, cu același nume, a lui James Goldman; tot el a făcut și scenariul. The Lion in Winter este o interpretare fictivă a unor evenimente istorice. Replicile sunt tăioase, nu de puține ori frizând umorul negru. Este o producție excelentă, cu actori celebri, în care tânărul Anthony Hopkins și-a făcut debutul pe marele ecran. Filmul a câștigat, printre altele, trei premii și patru nominalizări Oscar, două premii și cinci nominalizări Globul de Aur și două premii și șase nominalizări BAFTA. În anul 2003, a fost lansată o nouă ecranizare a filmului The Lion in Winter, în regia lui Andrei Konchalovsky, după același scenariu al lui James Goldman. Noua versiune a filmului, avându-i în rolurile principale pe Glenn Close și Patrick Stewart, a câștigat numeroase premii, printre care un premiu şi două nominalizări la Globul de Aur, un premiu și cinci nominalizări Primetime Emmy Awards, un premiu Screen Actors Guild Awards și un premiu Monte-Carlo TV Festival.

[1] Regina Eleanor de Aquitania a fost ținută prizonieră de regele Henric al II-lea pentru că a sprijinit rebeliunea celor trei fii ai lor – Henric Tânărul Rege, Richard, conte de Poitou și Geoffrey al II-lea, duce de Bretania – împotriva sa, în anul 1173.

Mai multe de la același autor

Articole similare

spot_img

Ultimele articole

O lumină frumoasă, incredibil de frumoasă

Trei scriitori de referință din cultura norvegiană: Jostein Gaarder, Linn Ullmann și Jon Fosse. Fiecare autor ne ademenește cu o poveste. Prima este povestea...

Corneliu Dima-Drăgan: o viață consacrată bibliotecii

Viața și activitatea Corneliu Dima-Drăgan a fost bibliotecar, bibliograf, bibliofil, istoric literar, publicist și editor. S-a născut pe 25 decembrie 1936, la Bacău. Din 1953 a...

Sustenabilitate și adaptabilitate. Strategia IFLA pentru 2024-2029

La începutul lunii octombrie, Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor Bibliotecare (IFLA) și-a publicat strategia pentru următorii cinci ani. Strategia a fost construită interactiv...

Abonează-te la newsletter!

Dacă vrei să fii printre primii care află de noile noastre articole publicate