Marșul pentru Educație – semnificații și așteptări

Afiliați Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, membrii Sindicatului Liber din Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” au luat parte la Marșul pentru Educație, care a avut loc în luna mai, la București. Manifestația a pornit din Piața Victoriei și s-a încheiat în fața Palatului Parlamentului, cu participarea a peste 15 000 de persoane.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” este instituție publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educației. Prezența angajaților BCU „Carol I”, membri de sindicat, la protest s-a făcut fără afectarea programului cu publicul.

După cum au declarat într-un comunicat comun, liderii Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, marșul a fost organizat în numele celor aproximativ 300 000 de salariați din învățământ, ale căror drepturi și interese le reprezintă.

La solicitarea revistei noastre, Bogdan Popescu, lider al sindicatului din BCU „Carol I”, a prezentat, pe puncte, revendicările angajaților din educație, cu accent pe doleanțele instituției noastre:

„1. Principala noastră revendicare este, în acest moment, plata sporului pentru condiții de muncă, un spor absolut legitim pentru salariații bibliotecii. Acesta a fost plătit încă din anul 1993, fără întrerupere, până la 1 ianuarie 2018, în conformitate cu măsurătorile efectuate periodic de instituțiile abilitate (Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, respectiv Societatea Națională de Radiocomunicații S.A.), care certificau existența unor factori care afectează sănătatea salariaților.

Începând cu 1 ianuarie 2018, Ministerul Educației a sistat alocarea sumelor necesare plății acestui drept, deși existau măsurători efectuate, aflate în termenul de valabilitate.

La solicitarea Federației Naționale Sindicale „Alma Mater” de a formula un punct de vedere, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a precizat că sporul trebuia plătit de la 1 ianuarie 2018 și majorat cu 25%, conform Legii 153/2017, motiv pentru care Sindicatul Liber din Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a demarat acțiuni în instanță, prin care a recuperat, parțial, sumele de bani de care salariații nu au beneficiat.

Cu puține și fericite excepții, celor mai mulți dintre salariații din învățământ nu li s-a mai plătit sporul pentru condiții de muncă începând cu anul 2018 și până în prezent, fiind singurul sector de activitate aflat în această situație.

  1. Instituirea regulii indexării anuale a salariilor.
  2. Plata orelor suplimentare.
  3. Creșterea anuală a investițiilor în învățământ și creșterea bugetului pentru achiziția de publicații.
  4. Bineînțeles, susținem creșterea salariilor personalului didactic de predare, astfel încât salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Dascălii ar trebui să fie posesorii celor mai multe cunoștințe ale unui domeniu. Ei trebuie să-i inspire pe tineri, să-i facă să-și dorească să știe mai mult și să le descopere tainele materiei pe care o predau și, nu în ultimul rând, să le insufle dragostea de carte. În mod categoric, profesorii ar trebui să fie selectați dintre cei mai buni absolvenți ai facultăților și, pentru a reuși acest lucru, este nevoie și de o motivație financiară. Profesorii trebuie să-și poată canaliza întreaga lor energie pentru deslușirea tainelor domeniului lor, fără a avea grija zilei de mâine. Nu înseamnă că o majorare semnificativă a salariilor cadrelor didactice ar duce în mod automat la creșterea calității actului de predare. Acesta este doar primul pas. Dar, în lipsa acestuia, vom avea, cu certitudine, un corp profesoral care se va zbate în mediocritate și frustrare, cu efecte semnificative asupra viitorului României.”

Bogdan Popescu, lider al Sindicatului Liber din Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București

Despre Federația Națională Sindicale „Alma Mater”

Federația Națională Sindicală „Alma Mater” este o organizație constituită la nivel național, prin liber consimțământ, din organizații de tip sindical, înființate după 22 decembrie 1989 în universități, unități conexe și institute de cercetare din România, care funcționează ca persoană juridică de sine stătătoare, pe baza prevederilor prezentului statut. De asemenea, vizează restabilirea poziției sociale a personalului didactic şi didactic auxiliar din învățământ, în spiritul tradiției învățământului românesc interbelic, propunându-și să acționeze pentru integrarea învățământului românesc în sistemul educațional european și, nu în ultimul rând, militează pentru unitatea mișcării sindicale din învățământ, cât și pentru integrarea acesteia în sistemul sindical european.

Sindicatul Liber din Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București s-a înființat în februarie 1990 și de atunci a funcționat fără întrerupere.

Mai multe de la același autor

Articole similare

spot_img

Ultimele articole

Biblioteca, un spațiu oficial al ideilor?

O misiune suplimentară în procesul de modernizare a bibliotecilor este de a le redefini legislativ, cu posibilitatea ca acest lucru să fie validat societal,...

Interviu cu Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași

„Am credința că bibliotecile s-au aflat, din chiar momentul constituirii lor, în avangarda înnoirilor tehnologice pe care umanitatea le-a experimentat.” Ioan Milică, născut la Tecuci,...

Illustres professores, utilia praecepta. Documente inedite din colecția bibliofilă a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

Deloc surprinzătoare pentru pasionatul de istorie, prin oferta informațională și recuperarea, prin forma în care sunt redactate, a unui oarecare iz de epocă, cu...

Abonează-te la newsletter!

Dacă vrei să fii printre primii care află de noile noastre articole publicate