Povești care au inspirat filme celebre

Sărbătorile de iarnă ocupă un loc aparte în inimile noastre. Fie că respectați datinile populare sau reinventați tradițiile, adaptându-le zilelor noastre, sunt anumite povești nemuritoare, capabile să vă facă sărbătorile și mai frumoase.

CUM A FURAT GRINCH CRĂCIUNUL de Dr. Seuss

Descoperiți povestea lui Grinch, un monstruleț verde, ursuz, care trăiește izolat de oamenii din Cinești. Singura companie pe care o are pentru a-i ține de urât este Max, câinele său. An de an, urmărește iritat cum se fac pregătirile de Crăciun și i se umple paharul. Vrea să-i vină de hac sărbătorii. Dar la final înțelege că această sărbătoare nu înseamnă doar mese copioase și nenumărate cadouri. Este o stare de spirit și, oricât s-ar opune, Crăciunul va veni în fiecare an. Povestea este publicată pentru prima dată în 1957 și este scrisă de Theodor Seuss Geisel, cunoscut sub numele Dr. Seuss, autor distins cu premiul Pulitzer pentru literatură. Este o poveste cu ilustrații, scrisă în versuri rimate. În 1966, apare un scurt metraj animat, o reprezentare fidelă a poveștii scrise. În 2000, apare o nouă adaptare, un film regizat de Ron Howard, iar în rolul principal îl putem vedea pe actorul Jim Carrey. Filmul diferă de povestea inițială, deoarece ni se prezintă viața lui Grinch în detaliu și aflăm ce l-a făcut să urască perioada Crăciunului.

 

 

MIRACOLUL DE PE STRADA 34 de Valentine Loewi Davies

Câți dintre copiii de azi mai cred în Moș Crăciun și îi mai scriu scrisori? Am devenit, oare, toți sceptici și realiști până la sațietate? Nu mai credem în basme și magie? Dar ce faci când te întâlnești cu un moșneag care seamănă izbitor cu Moș Crăciun și spune ferm că el este cel veritabil? Aceasta este esența poveștii de față. O poveste minunată pe care merită să o includem în colecția noastră de sărbători. A fost scrisă de producătorul și regizorul Valentine Davies în 1947 – câștigând premiul Oscar pentru cea mai bună poveste – special pentru filmul care-i poartă numele, apărut în același an în regia lui George Seaton. Dacă nu sunteți fani ai filmelor alb-negru, puteți alege ecranizarea din 1994, o variantă atât de bună, încât concurează cu originalul.

 

 

 

COLIND DE CRĂCIUN de Charles Dickens

Celebra poveste a lui Charles Dickens, despre un bătrân bogat, dar zgârcit, care este vizitat, pe rând, de trei fantome, a apărut inițial în 1843. Autorul a creat această nuvelă în doar șase săptămâni, începând să lucreze la ea în octombrie și publicând-o înainte de Crăciun, pe 19 decembrie. Motivația principală era situația financiară precară și speranța ca această nuvelă să-l scoată din impas. Însă nici măcar el nu a putut să prevadă cât de bine va fi primită de public. Colind de Crăciun a fost ecranizat de nenumărate ori, iar printre cele mai bune adaptări se numără filmul din 1984 în regia lui Clive Donner, animația color din 1982, în regia lui Jean Tych, și animația din 2009, regizată de Robert Zemeckis – o adaptare foarte bună, care folosește captarea digitală a mișcărilor [motion capture].

 

 

 

THE GREATEST GIFT: A CHRISTMAS TALE [CEL MAI DE PREȚ DAR: O POVESTE DE CRĂCIUN] de Philip Van Doren Stern

Scriitorul Philip Van Doren Stern a imaginat o poveste despre un bărbat care se gândeşte să îşi ia viaţa în Ajunul Crăciunului, dar i se oferă şansa de a vedea cum ar fi lumea dacă el nu s-ar fi născut. Protagonistul descoperă spre finalul poveștii că darul cel mai de preț este însăși viața, la care el voia să renunțe. Ideea i-a venit într-un vis. Din păcate, editurile din acea vreme nu s-au arătat prea încântate de această povestire și au refuzat să o publice. Dar autorul nu a renunțat.
A suportat toate cheltuielile și a tipărit-o sub forma unei mici broșuri, iar apoi a trimis în jur de 200 de exemplare cunoștințelor sale, în locul unei felicitări de Crăciun, în iarna anului 1943. Cumva, unul dintre aceste exemplare a ajuns în posesia regizorului Frank Capra, care i-a arătat povestirea actorului James Stewart. Astfel, în 1946, apare filmul It’s a Wonderful Life [O viață minunată], un film clasic, pe care este suficient să-l vedeți o dată și îl veți trece în lista filmelor preferate de Crăciun.

 

 

EXPRESUL POLAR de Chris Van Allsburg

Expresul polar e povestea unui băiețel care începe să se întrebe dacă chiar există Moș Crăciun. El stă cuminte în pat, în speranța să audă zurgălăii saniei trase de reni. Spre surprinderea lui însă, aude în schimb un tren cu o locomotivă cu aburi. Nevenindu-i să creadă, băiețelul iese în fața casei și atunci conductorul îl invită să urce. Trenul merge până la Polul Nord, acasă la Moș Crăciun. În 2004, a fost creată o animație după această poveste, folosindu-se tehnica motion capture. Decizia de a face o animație, și nu un film, s-a dovedit o alegere foarte inspirată, deoarece regizorul Robert Zemeckis a reușit să transmită o stare de duioasă nostalgie pentru Crăciunul copilăriei noastre, când totul era acoperit de o mantie albă de zăpadă și stăteam treji așteptându-l pe Moșul. Peisajele superbe, precum și peripețiile prin care trece băiețelul te vor ține cu sufletul la gură. Este o poveste frumoasă în care actorul Tom Hanks și-a dăruit vocea atât naratorului, cât și conductorului. Așadar, dați-i o șansă și veți vedea că vă veți îndrăgosti iremediabil de această animație, fiind un film de Crăciun ideal atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Mai multe de la același autor

Articole similare

spot_img

Ultimele articole

Hollywoodul pe când era mai tânăr

Toate cele cinci filme alese pentru acest număr sunt din epoca de aur a Hollywoodului. Așadar, majoritatea peliculelor sunt în alb-negru, o adevărată provocare...

O lumină frumoasă, incredibil de frumoasă

Trei scriitori de referință din cultura norvegiană: Jostein Gaarder, Linn Ullmann și Jon Fosse. Fiecare autor ne ademenește cu o poveste. Prima este povestea...

Corneliu Dima-Drăgan: o viață consacrată bibliotecii

Viața și activitatea Corneliu Dima-Drăgan a fost bibliotecar, bibliograf, bibliofil, istoric literar, publicist și editor. S-a născut pe 25 decembrie 1936, la Bacău. Din 1953 a...

Abonează-te la newsletter!

Dacă vrei să fii printre primii care află de noile noastre articole publicate