Una dintre principalele atracții ale orașului Praga este complexul Klementinum, aflat în centrul istoric al capitalei Cehiei. Aici timpul pare să se fi oprit în loc, iar an de an turiștii curioși vin să admire construcțiile medievale pline de poveste, în special Biblioteca Națională a Republicii Cehe.
Întreg complexul a fost construit de Ordinul iezuit în decursul a 170 de ani, ocupând aproximativ 20 000 m2, ceea ce înseamnă că se poziționează pe locul al doilea ca mărime după Castelul din Praga.[1]
Klementinum înglobează mai multe clădiri. Capela Oglinzilor, unde Mozart obișnuia să cânte la orgă[2], poate fi enunțată ca prima dintre ele; urmează biblioteca – astăzi sediul Bibliotecii Naționale a Republicii Cehe, cu o colecție de peste 6,5 milioane de volume. În treacăt fie spus, aici se achiziționează anual aproximativ 80 de mii de titluri noi.[3] Alte două puncte de atracție sunt Turnul astronomic, unde Kepler a descoperit legile mișcării planetare[4], și Sala meridiană, folosită pentru a determina pe vremuri ora amiezii cu ajutorul unei sfori legate de-a lungul încăperii, pe care cădeau razele soarelui.[5] Din rândul construcțiilor religioase, Biserica Sfântul Salvator – cu stucaturile impresionante ale lui Giovanni Bartolomeo, Cometa și statuile sculptorului Johann-Georg Bendl[6] –, precum și Biserica Sfântul Clement – care adăpostește lucrările sculptorului Matthias Braun și un mural al pictorului Petr Brandl – pecetluiesc statura istorică a complexului Klementinum.[7]
De la începuturi și până în prezent, Biblioteca Națională a Republicii Cehe parcurge un număr semnificativ de etape în evoluția ei și urmărirea fiecăreia dintre ele ar constitui o adevărată lecție de istorie. Tocmai de aceea vreau să surprind doar câteva dintre momentele-cheie care conturează un parcurs.
Totul a început cu venirea iezuiților pe teritoriul ceh în 1556, care au ridicat în apropierea Capelei Sfântului Clement (sau Kliment, în limba cehă) un colegiu medieval denumit Klementinum, pe locul unde fusese înainte o mănăstire dominicană.[8] Istoria colegiului este strâns legată de istoria unui alt lăcaș important de cultură – este vorba despre prima instituție de învățământ superior din Europa Centrală, Universitatea din Praga (sau Universitatea Carolină), înființată în 1348 și numită după împăratul roman Carol al IV-lea.[9]
În anul 1622, Universitatea Carolină ajunge sub administrarea iezuiților, iar bibliotecile celor două instituții sunt mutate în Klementinum. În secolele XVII-XVIII, complexul Klementinum se extinde, înființându-se o tipografie, un observator[10], o farmacie, un teatru, pe lângă colegiul medieval și biserici.[11] Universitatea își schimbă numele în Universitatea Carolină-Ferdinand (Karlo-Ferdinandova Universita),[12] în cinstea împăratului habsburgic Ferdinand I, cel care a susținut venirea iezuiților în Praga.[13]
Cu toate că în 1773 Ordinul iezuit a fost suprimat de Papa Clement al XIV-lea, schimbările aduse de acesta în domeniul culturii și educației sunt incontestabile, remodelând lumea încă din 1540, anul în care Ignațiu de Loyola a pus bazele acestui ordin călugăresc.[14] Tocmai de aceea, la plecarea iezuiților din Praga, atât universitatea, cât și biblioteca și-au continuat activitatea la insistențele contelui Kinsky, iar biblioteca a primit din partea împărătesei Maria Tereza titlul de Biblioteca Imperială Regală Publică și Universitară (Cisarsko-kralovska verejna a univerzitni biblioteka). Un alt moment decisiv din istoria acestui lăcaș de cultură are loc la începutul secolului al XIX-lea (anul 1807), când dobândește statutul de depozit legal.
De-a lungul anilor, biblioteca trece printr-o serie de restructurări – fiind, pe rând, Biblioteca Națională și Universitară (1935), apoi Biblioteca Municipală și Universitară (1939) și Biblioteca de Stat a Republicii Cehe (1958) – până să devină Biblioteca Națională a Republicii Cehe în anul 1990.[15]
Construită în stil baroc de arhitectul Kilián Ignác Dientzenhofer, biblioteca complexului Klementinum își deschide porțile în anul 1722.[16] Tavanul este decorat cu picturi în frescă, înfățișând Templul Înțelepciunii, un oraș mitologic grecesc despre care se spune că ar fi deținut mii de cărți teologice. Picturile au fost realizate de Jan Hiebl, acesta folosind tehnica „trompe-l’œil” pentru a crea iluzia unei cupole împresurate de lumina soarelui. În realitate, tavanul este plat și foarte puțină lumină naturală pătrunde în această încăpere, tocmai pentru a proteja cărțile. De jur-împrejurul sălii se află coloane de susținere cilindrice și spiralate, îmbrăcate în capiteluri aurii, delimitând bibliotecile înalte din lemn, care acoperă pereții laterali. În partea de sus a fiecărei firide sunt plăcuțe de aur gravate cu numele iezuiților care au construit această bibliotecă. În capătul îndepărtat al sălii se află un portret al împăratului Iosif al II-lea (1741-1790), cel care a dat ordin ca toate cărțile bibliotecilor monastice desființate să fie aduse la Klementinum.
Globurile înșiruite în mijlocul sălii reprezintă diagrame istorice și hărți ale lumii. Forma acestora diferă, la fel și cea a continentelor, în funcție de ultimele descoperiri. Printre ele se află și câteva globuri astronomice care reprezintă poziția stelelor pe cer. Atât globurile, cât și ceasurile astronomice au fost creația matematicianului și astronomului Jan Klein (1684-1762).
Colecția de cărți vechi, care însumează peste 20 000 de volume, este formată preponderent din cărți teologice în diferite limbi străine, dar include și colecția Mozartiana, materiale despre astronomul Tycho Brahe, despre teologul și educatorul Comenius, precum și exemple istorice ale literaturii cehe. Un amănunt merită consemnat: cărțile care au cotor alb și semn roșu sunt de pe vremea iezuiților.
Din păcate pentru vizitatori, biblioteca poate fi admirată doar de la intrare[17], de pe o platformă îngustă. Însă partea bună este că se pot face poze. Turul prin complexul Klementinum se realizează întotdeauna cu un însoțitor sau cu un ghid, la alegere.[18]
Una din cele mai importante lucrări aflate în colecția bibliotecii este The Codex of Vyšehrad [Codexul Vyšehrad] din anul 1085, cunoscut și sub numele The Coronation Gospels of Vartislav II [Evangheliile încoronării lui Vartislav al II-lea][19], fiind pus la dispoziția vizitatorilor un facsimil al acestuia, care poate fi răsfoit în voie la intrarea în bibliotecă.[20]
În prezent, sediul Bibliotecii Naționale a Republicii Cehe nu este doar o componentă importantă din istoria țării, ci reprezintă o verigă esențială a vieții sociale, găzduind expoziții, prelegeri, concerte și alte evenimente organizate în cinstea literaturii, culturii și artei. Pentru a se apropia și mai mult de nevoile utilizatorului din secolul XXI, biblioteca oferă resurse electronice valoroase, aducând în mediul virtual copiile unor cărți și reviste rare.[21] Ele pot fi accesate de pe site-ul oficial al bibliotecii, unde se află resursele digitale ale acesteia, Digital libraries — National Library of the Czech Republic (nkp.cz). Mai mult, între anii 2011-2018, Biblioteca Națională împreună cu Biblioteca Slavă – fondată în 1924 și integrată în complexul Klementinum în 1929[22] – au demarat un proiect masiv de digitalizare, în parteneriat cu Google.[23]
În anul 2005, Biblioteca Națională a Republicii Cehe primește din partea UNESCO Premiul Jikji (Memoria Lumii)[24], care atestă valoarea patrimonială a acesteia. Frumusețea bibliotecii este magnetizantă, cu atât mai mult cu cât tot ceea ce vedem aici a fost conservat în forma sa originală de mai bine de trei secole. Asta înseamnă că, într-un fel, noi putem vedea prin ochii celebrilor astronomi, filozofi, matematicieni și scriitori care i-au trecut pragul, inclusiv prin ochii lui Borges; și înțelegem de ce marele scriitor argentinian a ales să folosească acest lăcaș încremenit în timp pentru povestirea sa El milagro secreto (Miracolul secret).[25]
[1] „Prague Clementinum (Klementinum): History, National Library, Mirror Chapel & Opening Hours”, PragueGO, https://www.praguego.com/attractions/clementinum/, accesat în octombrie 2023.
[2] „Clementinum: the Most Beautiful Library in the World”, Prague-Now, https://prague-now.com/museums/clementinum-the-most-beautiful-library-in-the-world/, accesat în octombrie 2023.
[3] „Some facts and figures”, National Library of the Czech Republic, Some facts and figures — National Library of the Czech Republic (nkp.cz), accesat în octombrie 2023.
[4] „Clementinum (Klementinum)”, Prague.net, Clementinum (Klementinum) | Prague.net, accesat în octombrie 2023.
[5] „10 Facts about The Klementinum Library”, Discover Walks Blog, 10 Facts about The Klementinum Library in Prague – Discover Walks Blog, accesat în octombrie 2023.
[6] „Church of the Holy Saviour (Kostel Nejsvětějšího Salvátora)”, Prague.eu, Church of the Holy Saviour (Kostel Nejsvětějšího Salvátora) – Prague.eu, accesat în octombrie 2023.
[7] „10 Facts about The Klementinum Library”, Discover Walks Blog, 10 Facts about The Klementinum Library in Prague – Discover Walks Blog, accesat în octombrie 2023.
[8] „From Klementinum’s History”, National Library of the Czech Republic, From Klementinum’s History — National Library of the Czech Republic (nkp.cz), accesat în octombrie 2023.
[9] „Universitatea Carolină”, Advisor.Travel, https://ro.advisor.travel/poi/Universitatea-Carolina-10925 [accesat în octombrie 2023].
[10] „From Klementinum’s History”, National Library of the Czech Republic, From Klementinum’s History — National Library of the Czech Republic (nkp.cz), accesat în octombrie 2023.
[11] Prague Clementinum (Klementinum): History, National Library, Mirror Chapel & Opening Hours”, PragueGO, https://www.praguego.com/attractions/clementinum/, accesat în octombrie 2023.
[12] „From Klementinum’s History”, National Library of the Czech Republic, From Klementinum’s History — National Library of the Czech Republic (nkp.cz), accesat în octombrie 2023.
[13] „Clementinum: the Most Beautiful Library in the World”, Prague-Now, https://prague-now.com/museums/clementinum-the-most-beautiful-library-in-the-world/, accesat în octombrie 2023.
[14] „Why were the Jesuits suppressed?”, UCANews, suppression of the jesuits: Why were they suppressed? – UCA News, accesat în octombrie 2023.
[15] „From Klementinum’s History”, National Library of the Czech Republic, From Klementinum’s History — National Library of the Czech Republic (nkp.cz), accesat în octombrie 2023.
[16] „Magical Klementinum Library – How to Visit in Prague (2023)!”, Third Eye Traveller, Magical Klementinum Library – How To Visit In Prague (2023)! (thirdeyetravel.ler.com), accesat în octombrie 2023.
[17]„Clementinum: the Most Beautiful Library in the World”, Prague-Now, https://prague-now.com/museums/clementinum-the-most-beautiful-library-in-the-world/, accesat în octombrie 2023.
[18] Magical Klementinum Library – How to Visit in Prague (2023)!”, Third Eye Traveller, Magical Klementinum Library – How To Visit In Prague (2023)! (thirdeyetraveller.com), accesat în octombrie 2023.
[19] „The Original Codex of Vyšehrad”, National Library of the Czech Republic, The Original Codex of Vyšehrad — National Library of the Czech Republic (nkp.cz), accesat în octombrie 2023.
[20] „The Prague Libraries – Strahov Monastery and The Klementinum”, The next crossing, Prague Libraries: Visiting Strahov Monastery Library and The Klementinum (thenextcrossing.com), accesat în octombrie 2023.
[21] „16 Extraordinary Facts About National Library Of The Czech Republic”, Facts.net, 16 Extraordinary Facts About National Library Of The Czech Republic – Facts.net, accesat în octombrie 2023.
[22] „From Klementinum’s History”, National Library of the Czech Republic, From Klementinum’s History — National Library of the Czech Republic (nkp.cz), accesat în octombrie 2023.
[23] „The Mass Digitisation of Historical and Rare Documents in Cooperation with Google”, National Library of the Czech Republic The Mass Digitisation of Historical and Rare Documents in Cooperation with Google — National Library of the Czech Republic (nkp.cz), accesat în octombrie 2023.
[24] „Clementinum (Klementinum)”, Arcadira, Clementinum (Klementinum), Prague | Arcadira.eu – Online booking hotels in Prague, accesat în octombrie 2023.
[25] „The Secret Miracle (El Milagro Secreto)”, Encyclopedia.com, The Secret Miracle (”el Milagro Secreto”) | Encyclopedia.com, accesat în octombrie 2023.